Home > Wat is kraftkarton?

Wat is kraftkarton?

De grondstof voor het kraftprocedé is naaldhout, bij voorkeur houtsoorten met lange vezels zoals spar en den. In het kraftprocedé worden houtsnippers behandeld met sulfaat en loog; daarbij lost het lignine op. 
Na verwijdering van het lignine bevat de achterblijvende celstof vrijwel zuiver cellulose. Hieruit wordt kraftpapier gemaakt, dat sterker is dan lignine-houdend papier. De papierpulp in het kraftprocedé is donker van kleur en normaal kraftpapier is dat ook, zoals het normale bruine inpakpapier.                             

Hoe wordt kraft gemaakt

Kraft

Het woord “kraft” komt uit het Duits en betekent sterk. Het papier wordt zo genoemd, omdat het doorgaans sterker is dan het standaard papier en een hogere scheurweerstand heeft. De sterkte van het papier heeft ook te maken met de lange vezels en de dichtheid van het papier, welke in dit geval hand in hand gaan. Kraftproces om deze sterke papiersoort te maken, is een proces nodig, waarbij de verschillende onderdelen van het houtpulp van elkaar gescheiden worden. Dit proces is rond het jaar 1880 uitgevonden en 10 jaar later voor het eerst toegepast. Door diverse vormen van natrium toe te voegen aan het houtpulp, wordt het cellulose gescheiden van het natuurlijke bindmiddel lignine. Hierdoor blijft een heel zuiver product, met een hoog percentage cellulose over het mooie van dit proces is dat er aan het einde bijzonder weinig afval overblijft en er hoofdzakelijk een vloeistof achterblijft die “Black Liquor” genoemd wordt. De naam doet wellicht denken aan een zwarte drank met een hoog alcoholpercentage, maar niets is minder waar. “Black Liquor” is de benaming van de vloeistof die bestaat uit de lignine, het natrium en het water, dat tijdens het proces gebruikt en vrijgekomen is.  Door deze vloeistof te verbranden in zogenaamde recovery boilers, ontstaat er stoom, welke dient om energie op te wekken voor de papierfabriek in kwestie. Bij het verbranden van de vloeistof blijft het natrium achter, welke opnieuw gebruikt wordt in het kraftproces. Reduse, Reuse & Recycle is dus ook hier van toepassing. 

Bruine kleur

Het materiaal is het meest herkenbaar in haar originele bruine kleur, maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van de gebleekte/witte variant. Door de sterkte en de hoge scheurweerstand biedt het een goede bescherming aan de inhoud. In de voedselindustrie is kraft een populair verpakkingsmateriaal en dat is niet alleen vanwege de uiterlijke kenmerken. Voor veel biologische en natuurlijke voedingsmiddelen is er wel naar het uiterlijk gekeken, men wil een verpakking die aansluit bij het product. De natuurlijke uitstraling van de ongebleekte variant biedt hier een oplossing voor. Maar het materiaal wordt dus ook om andere redenen gebruikt. Bij kraftpapier worden lange papiervezels heel strak op elkaar geperst, waardoor er een hoge dichtheid ontstaat en het papier minder poreus is. Hierdoor laat het minder zuurstof door en kan er minder vocht doorlekken, wat ook weer ten goede komt aan de kwaliteit van het verpakte product. Hoe hoger de dichtheid, des te minder vocht er door het  papier heen kan.   

Kraftpapier kan zeer goed gerecycled of composteerbaar. Al met al is het dus een duurzame papiersoort van hoge kwaliteit, waar wij als bedrijf graag mee werken.

Verklaring van conformiteit met de voorschriften inzake materialen en voorwerpen

Soorten kraftkarton
Soorten kraftkarton
Hoe wordt kraftkarton gemaakt
Hoe wordt kraftkarton gemaakt
Milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal
Milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal
Duurzaam verpakkingsmateriaal
Duurzaam verpakkingsmateriaal
Offerte voor een duurzame kraftkarton verpakking aanvragen?
Neem direct contact op
© 2024 KRAFTverpakkingen.nl